Om forfatteren

"Se LYSET". En bog om lys, energi og klima.

- Naturvidenskab for alle -

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan Friis er født i 1966 og er far til 6 børn.

Opfinder, iværksætter, forsker, underviser,

foredragsholder, samt senest forfatter til bogen "Se Lyset".

 

Allerede i skoleårene var interessen for naturvidenskaben stor, og det var da også her den første opfindelse blev lavet. Siden er det blevet til mere end 20 vundne priser, for opfindelser lavet gennem årene. Senest som deltager i gruppen der vandt Elforsk prisen i 2006 i samarbejde med blandt andet forskningscenter RISØ.

 

Det at opfinde, handler om at se nye sammenhænge og muligheder i den verden vi lever i, men dette medfører hos Dan Friis også en naturlig interesse for, hvordan disse sammenhænge spiller ind på livet i al almindelighed. Det handler om fremskridt, men ikke alt der ser ud som fremskridt, er det nødvendigvis. Den kritiske og samfundsorienterede tilgang er en integreret del af Dan Friis's tilgang til nye arbejdsområder.

 

I 2001 opfandt Dan Friis en ny type lyskilde, baseret på opblanding af farverne fra lysdioder. I realiteten en omvendt regnbue. Regnbuen bryder lyset op i de farver der ses på himlen via små vanddråber, der virker som linser. Lyskilden samler farverne og blander dem - altså lige modsat regnbuen. Med denne nye type lyskilde blev det for første gang muligt, at lave lyskilder fuldt ud sammensat efter opgave og behov.

 

Dette blev efterfølgende til lange og dybe studier omkring lys, og dets virkning på både mennesker og natur. Det viste sig hurtigt, at lige netop lys indgik i stort set alle naturens balancer og i et uhyre tæt samspil med de fleste levende organismer.

 

I 2008 nåede den opsamlede viden et sådant omfang, at det blev besluttet at forfatte en bog på baggrund af denne viden. Det blev til " Se Lyset".

 

Efterfølgende - i 2012 blev firmaet RGB-Sydfalster stiftet. Gennem dette firma formidles viden om lys, energi og klima gennem kurser og foredrag. Desuden varetager firmaet den videre forskning i niche områder indenfor anvendelsen af lys.

 

(C) "Se LYSET" - Dan Friis 2012 - 2016